hovedside
om zporty
Aktiv og positiv fritid
Fiske
Fiskatips
Flugestang
Wobblere
Ski
Sykkel
Trening
Ut på tur
Utstyrstips
Zporty-festivalen
Zporty-fotballskule
Zporty-snøfestival
Zporty opplevingar
Ski- og snøforhold


Wobblere!

Lær om dei ulike wobblerane og deira eigenskaper
Wobblere må kunne sies og være den perfekte etterligningen av en liten, skadet fisk. I motsetning til en sluk er en wobbler tredimensjonal, så den ser ekte ut for rovfisken uansett hvilken vinkel den ser den fra.
 
En wobbler består av en kropp laget i tre eller plast, og har en styreskje foran som gir den en gange som pirrer annen fisk. Styreskjeas vinkel avgjør også hvor dypt wobbleren dykker. Den er utstyr med alt fra en til tre treblekroker,
lengden på wobbleren avgjør hvor mange kroker den har. En lang wobbler har tre kroker for å sikre god kroking uansett hvor fisken angriper den fra.

Wobblere finnes i tre hovedvarianter. Det er flytende, synkende og såkalt vektløse (suspendig).

De vektløse har den egenskapen at de står helt stille i vannet under et spinnstopp. Det at wobbleren står helt stille, for så og skyte fart når man begynner å sveive igjen, er ofte helt uimotståelig for selv den mest passive rovfisk. En synkende wobbler kan man fiske etter nedtellingsmetoden. Det vil si at man kaster ut og lar den synke mens man teller sekunder. Når man begynner innsveivingen etter for eksempel 5 sekunder vil wobbleren holde dybden helt til vinkelen på snøret drar den oppover i vannlaget igjen. Neste kast teller man for eksempel ned til 7 før man starter innsveivingen. Da vil wobbleren gå litt dypere. Slik kan man fiske av de forskjellige dybdene, og når man finner fisken vet man hvilken dybde man bør forsette fisket på. Husk allikevel på å variere fisket under hele turen, ikke lås deg helt fast på en bestemt dybde. De flytende wobblerne er populære til dorgefiske og til kastefiske på grunt vann. I kaldt vann når fisken er treg er de også veldig effektive, i og med at de kan sveives langsomt inn uten å sette seg fast i bunnen. En flytende wobbler går dypere jo fortere du sveiver, og den går med styreskjea ned. Dette gjør at når man kjenner wobbleren går i bunnen er styreskjea nederst. Slutter du å sveive med en gang da vil den stige oppover i vannet før krokene rekker å sette seg fast. Under dorgefiske er det selvsagt en fordel at wobbleren flyter, da vil den flyte opp hvis båten stopper, og man slipper at den synker til bunns og setter seg fast.

Kilde: g-sport.no

Me i Zporty-butikken har fisking som satsingsområde. Og har både produkta og kunnskap rundt wobblerar. Skitt fiske!


utskrift Klikk her for en utskriftsvennlig utgave av denne siden

telefon 92 23 83 51- e-post frank@zporty.no
Webdesign av A1 Grafisk Ide - Povered by i-tools