hovedside
om zporty
Aktiv og positiv fritid
Fiske
Fiskatips
Flugestang
Wobblere
Ski
Sykkel
Trening
Ut på tur
Utstyrstips
Zporty-festivalen
Zporty-fotballskule
Zporty-snøfestival
Zporty opplevingar
Ski- og snøforhold

  
 
Hvordan velge riktig flugestang
Av Tom-Erik Grønningsæter 

Å velge ny fluestang er en veldig personlig og dermed subjektiv handling, omtrent som å gå til anskaffelse av en ny bil. Utvalget er stort så det er ikke bare å gå inn i en butikk og si jeg skal ha en fluestang. Power Teamet har lang erfaring og kunnskaper om det å velge riktig stang. Har du et behov for hjelp eller du har ubesvarte spørsmål så står de til din tjeneste.

Jeg skal i denne artikkelen hjelpe deg litt på vei med hvilke spørsmål du må stille deg selv ved valg av ny fluestang.

Fluestørrelse og lineklasse.

Det første spørsmålet du må stille deg når du skal velge ny fluestang er hva slags type fluefiske denne stangen skal brukes til og hvor tunge og store fluer du bruker. Det er fluelina og dens bevegelse som fører fluene ut til fisken. For å oppnå en riktig presentasjon av fluene er det viktig at vekta på fluelina er i samsvar med fluene du bruker under kasting. Det vil i praksis si at når du kaster store og tunge gjeddefluer så kreves det et betydelig tyngre snøre enn når du kaster en liten myggimitasjon i krokstørrelse 20. Nedenfor finner du en tabell jeg har laget for å klassifisere fluestørrelse med lineklasse. Jo større verdi på lineklassen jo tyngre er snøret.
Tabellen må du bruke som en veileder og ikke som et absolutt begrep.

- Veldig små fluer i størrelse opp til krok 16 – Flueliner i snøreklasse 2 til 4 -
Våtfluer, nymfer og tørrfluer i krokstørrelse 10 til 18 – Flueliner i snøreklasse 4 til 6
- Tunge og store fluer som har mye luftmotstand, krokstørrelse 8 til 14 – Flueliner i snøreklasse 6 til 8
- Store fluer og streamere i krokstørrelse 2 til 8 – Flueliner i snøreklasse 7 til 9

Veldig store fluer til gjedde og tropisk fisk – Flueliner i snøreklasse 8 til 12

Tabellen er bare ment som et eksempel på hvordan man kan klassifisere bruken av flueliner, og det er rom for overlapping av både fluestørrelse og lineklasse. Kasteferdigheter vil også innvirke på hvilken kombinasjon som er komfortabelt å kaste med, samt antall fluer man har valgt å sette på fortommen. Er du en uerfaren fluekaster vil jeg anbefale at du går opp en snøreklasse i stedet for å gå ned en snøreklasse dersom du ikke får bestemt deg for vektklasse, fordi en tyngre snøreklasse er mer motstandsdyktig for vind og håndterer større fluer bedre.

Lang eller kort stang?
Det neste spørsmålet du må stille deg ved valg av ny fluestang er hvilken lengde på stanga du ønsker. Lengden på en fluestang vil påvirke både fisket og kastingen. Som tommelfingerregel vil jeg si at du har mer kontroll på presise kast med en kort stang, mens lange stenger gir deg bedre kontroll ved fisket og gjør det lettere å mende snøret. Lange stenger har som regel mer kraft i bunndelen. Korte stenger vil også føles raskere, rett og slett fordi lengden er kortere og da blir også slaglengden kortere. En 8 fots stang i snøreklasse 4 vil være en perfekt stang når du har behov for korte slaglengder i trange posisjoner og du er på jakt etter fisk i halvkilos klassen. Denne 8 fots stanga vil som regel ha lite kraft i bunndelen og egner seg derfor ikke til ”storfisk”. En 10 fots stang i samme klasse vil oppleves mer kraftfull i bunndelen og du vil mestre ”storfisken” på en helt annen måte. En lengre stang er også et perfekt redskap til f. eks (belly)båtfiske, polsk nymfeteknikk og aksjonen vil føles langsommere.

Når vi driver tradisjonelt fluefiske så vil jo det si at vi gjennom det meste av dagen har stanga og kastearmen i bevegelse for å gjøre fluekast. Vi kaster sikkert hundrevis av ganger med den samme armen, det er derfor viktig at stanga ikke er for tung eller for lang for deg. Det jeg prøver å si er at fysisk styrke også kan ha innvirkning på valg av stanglengde. Jeg blir oftere sliten av å fiske med en 10 fots stang enn med en stang på 8,5 fot. Det er også en myte at du vil kaste relativt sett lengre med en lang stang enn med en kort stang. Det er kasteferdighetene som avgjør hvor langt ditt kast blir. Power Teamet vil også være behjelpelig med kastekurs dersom du skulle ønske det. Ta kontakt med en i ditt distrikt for mer informasjon.

Dyp, medium eller rask aksjon?
Stangaksjoner kan defineres som dyp, medium eller rask og stanga vil da oppleves som henholdsvis myk eller stiv. Du kan imidlertid regulere stangaksjonen ved å bruke et snøre i en annen vektklasse. En stang med dyp aksjon vil bli raskere med et lettere snøre og omvendt. Dagens moderne stenger har den egenskapen at de håndterer variasjoner i snøreklasse veldig godt.

Dyp aksjon vil si at hele stangas lengde er med i bøyningskurven ved moderat belastning og denne aksjonsformen gir lettere ladning av stanga. Fiskere som foretrekker en noe langsommere og mer delikat kastebevegelse vil like denne aksjonen. Ulempen er at stanga vil kollapse eller gi seg når du prøver å tilføre mer kasteenergi enn det aksjonen er beregnet for.

Medium aksjon er en mellomting mellom dyp og rask aksjon, det vil si at stanga begynner å få en progressiv aksjon. Bøyningskurven på stanga vil forflytte seg nedover progressivt med belastningen du utsetter den for. Dette er fordelaktig når man trenger stor snørehastighet for å kunne oppnå lengre kast og fisker i en del vind.

Rask aksjon vil si at det er tuppen på stanga som beveger seg ved moderat belastning, men også her er aksjonen progressiv. Slike stenger krever som oftest mer ut av kasteren, riktig timing av kastebevegelsene er viktig for å utnytte kraften i stanga. Denne aksjonsformen gir de store snørehastighetene og den har kraft til å trekke opp tunge synkeliner. Denne aksjonen vil passe fiskere som har en aggressiv kastestil med korte og raske kastebevegelser.

Hvilken stangaksjon som passer deg er helt umulig for meg å si. Dette er et av de spørsmålene du ikke vil få svar på før du har prøvd stanga selv, for det er avhengig av ditt kastetemperament og din personlighet som fluefisker. Power Teamet er blant de beste her i landet til å hjelpe deg med dette valget. Kom å besøk oss på våre utstyrsdemoer rundt om i landet.

Hvilken stang skal jeg velge?
Dersom jeg bare får velge 1 stang som jeg skal fiske med gjennom hele sesongen, så vil jeg gjøre følgende valg. Jeg fisker mest etter fisk som klassifiserer til det lette fluefiske. Jeg fisker også ørret og harr i små vann og i små og mellomstore elver. Liker å fiske mest med tørrflue men vil også ha muligheten til å fiske nymfer og våtfluer med synkeline. Jeg må også ta hensyn til at de fiskeplassene jeg bruker kan være utsatt for sterk vind. Alle disse elementene spenner seg fra et stangvalg fra stenger på 8 fot og lineklasse 2 til stenger på 10 fot og snøreklasse 6. Siden jeg vet at det er vinden som vil bli det elementet som vil være mest utfordrende for mitt fiske så velger jeg en stang på 9 fot og i snøreklasse 5. Siden jeg liker å fiske ”lett” så velger jeg en stang med medium aksjon for å få feelingen av de lette klassene.

Skitt fiske og lykke til med et bedre stangvalg.

"Det er zporty å fiska mykje..."

Kilde: Aktiv fritidutskrift Klikk her for en utskriftsvennlig utgave av denne siden

telefon 92 23 83 51- e-post frank@zporty.no
Webdesign av A1 Grafisk Ide - Povered by i-tools