hovedside
om zporty
Aktiv og positiv fritid
Fiske
Ski
Sykkel
Trening
Ut på tur
Allemannsretten
Aktivitetstips
Barns turtips
Fjellvettreglane
Kart og kompass
Mattips
Turområder
Turtips lokalt
Turtips (praktiske)
Utstyrstips
Zporty-festivalen
Zporty-fotballskule
Zporty-snøfestival
Zporty opplevingar
Ski- og snøforhold

Praktiske turtips
Det er alltid endel praktisk å tenke på når man skal på tur. Flere dagers telttur på fjellet krever naturlig nok mer planlegging enn en dagstur i skogen, men i begge tilfeller bør man være bevisst på hvordan man kler seg og hva man eventuelt skal ha med seg.

Utgangspunktet for den praktiske planleggingen bør være lengden på turen, hvem som skal være med, årstid og værforhold.


Her er noen generelle tips som kan komme til nytte:

1.Bekledning
Uansett om det er barn eller voksne, er det viktig å kle seg riktig. Det er bedre med flere plagg slik at man kan regulere varmen ved å ta av eller på plagg. Luft mellom plaggene isolerer, og isolasjon holder på varmen. Det er derfor bedre med tre plagg enn et tykt plagg.
Det er også viktig å vita at barn, spesiellt under 10-12 års alderen, er mye mer vekselvarme enn voksne. Det betyr at de svetter mindre, og har dermed ikke det samme behovet for pustende mellomplagg. Det betyr også at de blir fortere varme, og fortere kalde. Som igjen betyr at det er mye viktigere å ofte kle av og på. Ofte helt avgjørende for hvor vellykket en tur blir.

2. Ekstra skift
Det er alltid lurt å ha med ekstra skift i sekken, gjerne pakket i vanntette plastposer.

3. Mer klær etter hvert
Ikke ta på for mye tøy ved turens start. Den tykke genseren/jakken kan gjerne ligge i sekken, og taes på når man tar en pause. Barn (under10-12 år) blir mye fortere varme og kalde enn voksne. Og svetter mindre. Dette betyr at det er svært viktig å kle ofte av og på. Gjerne helt avgjørende for en vellykket tur!

4. Regntøy
Regntøy er alltid lurt å ha med i sekken. Idag finnes det tynt og lett regntøy som verken tar mye plass eller er tungt.

5. Vindtette klær
På skiturer i fjellet er det viktig med vindbukser og vindtette jakker/anorakker med romslig hette.

6. Snadder
Alltid ha med nok å drikke. Det kan også være lurt å ha med en sjokolade/snack i sekken. Sjokolade kan muntre opp slitne voksne og barn.

7. Solbeskyttelse
Beskytt deg mot solen ved å bruke solkrem både mot UVA og UVB stråler. Smør deg minst 15 minutter før du skal ut i solen. Solbriller som beskytter mot UV stråler er også viktig. Vær spesielt oppmerksomme på at også barn bør ha solbriller av god kvalitet.

8. Kart og kompass
Ta med kart og kompass på lengre turer, selv om man i utgangspunktet planlegger turen langs merkede stier. Minst en i turfølget bør kunne bruke kart og kompass.

Svært viktig å tenka igjennom og vera skjerpa! Og husk; - det er like viktig å ikkje kle på seg for mykje som for lite. I alle fall nesten...

Kilde: stormberg.no (redigert av zporty)utskrift Klikk her for en utskriftsvennlig utgave av denne siden

telefon 92 23 83 51- e-post frank@zporty.no
Webdesign av A1 Grafisk Ide - Povered by i-tools