hovedside
om zporty
Aktiv og positiv fritid
Fiske
Ski
Sykkel
Trening
Ut på tur
Allemannsretten
Aktivitetstips
Barns turtips
Fjellvettreglane
Kart og kompass
Mattips
Turområder
Turtips lokalt
Turtips (praktiske)
Utstyrstips
Zporty-festivalen
Zporty-fotballskule
Zporty-snøfestival
Zporty opplevingar
Ski- og snøforhold

Tips til aktiviteter om våren
En tur langs holmer og strender en frisk vårdag kan gi mange spennede opplevelser. Man kan lete etter steiner, plukke skjell, se etter drivgods som havet har skylt i land. Blåser det godt, kan man finne en åpen plass og fly med drage. Det er fasinerende hvor høyt de spinkle dragene kan fly. Våren er også tid for å ta frem syklene igjen. Hele familien på sykkeltur gir mulighet for opplevelse av nye områder, og for å komme lenger enn om man hadde beveget seg til fots.

1. Med breisida til
Lag en strek tvers over grusveien. Ta så mye fart du trenger med sykkelen, og begynn å skrense akkurat på streken. Se hvem som klarer å skrense lengst.

2. Søte små kryp
Spør om å få med deg 10 sukkerbiter ut på tur. Putt ni av dem i lomma, og en i munnen. Når du finner en maurtue, legger du en av sukkerbitene på toppen av den. Se hva som skjer, og få deg en liten overaskelse!

3. Naturlig slikkepinne
Skjær en tynn kvist av et løvtre, og trekk av barken på den. Hold den ned til en maurtue, så den blir full av maur. Så kan du riste av alle maurene, og gjøre det samme en gang til. Når alle maurene er borte fra pinnen, kan du smake på den. Da har du nemlig laget en helt naturlig slikkepinne!

4. Hvor går Pelle Pissemaur
Gå inn i skogen og finn en maurtue. Se deg ut én maur, og gi den et navn du synes passer. Se hvor langt du klarer å følge den. Finn ut hvor den går og hva den gjør.

5. Mange bekker små
Når smeltebekkene sildrer er det enkelt å lage demninger. Du kan bruke steiner og kvister, eller grave grøfter med hælen og lede vannet dit du vil. Fjern demningen når du er ferdig.

6. Arranger et båtrace
Få med deg en kniv og noen venner. Lag hver deres barkebåt. Sørg for å gjøre plass til strikkmotoren. Båtene kan utstyres med seil og mennesker etter eget ønske. Seil lager du av store blader trædd ned på en pinne. Mennesker lager du av små pinner med armer på som du stikker ned i små hull i barkebåten. Konkurrer om hvem som lager den fineste båten, og hvilken båt som er raskest eller kjører lengst.

7. Ole Brumm pinnekappløp

Ta med deg en venn og hver deres pinne til nærmeste bro. Slipp pinnene samtidig over rekkverket på den ene siden av broen. Løp over til rekkverket på den andre siden, og se hvilken av pinnene som kommer først. Den som slapp vinnerpinnen, blir Ole Brumm resten av dagen.

8. Vannhjul
Hvis du skjærer en tykk skive av en stor potet, kan du enkelt lage et vannhjul. Klipp til passe store biter av kartong og stikk dem skrått inn i potetskiven. Gjennom senter på skiven, stikker du en strikkepinne. Nå er det bare å finne en bekk for å teste vannhjulet.

9. Pil og bue
Det beste bueemne er av ask, alm eller rogn, men lettest er det å lage buer av furu eller seljegreiner. Buen bør være ganske stor. Kanskje nesten like stor som deg! En gardinsnor passer kjempefint til buestreng. På hver ende av bueemnet, bør du lage hakk til buestrengen, så den ikke sklir. Pilene lager du av rette, tynne greiner. Lykke til, vær forsiktig.

10. Mimeleker
Mange barn synes det er gøy å mime et dyr. Hvert enkelt barn står fram for de andre og mimer, og så skal de andre gjette hvilket dyr det er. Denne leken egner seg godt for inndeling i to lag: Et lag mimer det samme dyret mens det andre laget gjetter. Skal leken ha skikkelig preg av konkurranse, kan man jo ta tiden på gjettingen.

11. Natursti
Ved tilrettelegging av en natursti må man ta utgangspunkt i barnas alder, årstiden, området den skal foregå i og om det skal fokuseres på spesielle tema. Selv små barn kan ha glede av å være med på natursti. Oppgavene kan for eksempel være:

  1. Finn et insekt som ikke er maur
  2. Finn to blomster/bær (ulike sorter)
  3. Finn tre ulike blader
  4. Finn fire kongler/skjell/sneglehus
  5. Finn fem ulike steiner (knudrete, runde, flate, osv.)
  6. Finn seks kvister fra ulike trær osv.

Aktivitetstips for sommarbruk
En tur i båten er for mange blant sommerens store høydepunkter, samt at turer i strandkanten eller på sjøen gir masse opplevelser og spennede ting å holde på med. Fange krabber, plukke skjell, bygge sandslott, fiske, plukke blåskjell og bade for å nevne noen.

Skal man fiske kan det være et godt tips å huske på at fisken biter best om morgenen og tidlig på kvelden. Sjøfiske er fritt for alle, men laks, sjøørret og sjørøye er fredet i perioden 5. august til 30. april.

Husk sjøvettreglene når du er på sjøen.

1. T.E.L.T
T = Tørt. En svak skråning gjør at vannet renner unna om det begynner å regne.
E = Eremitt. Sjekk at det ikke er en maurtue i nærheten.
L = Lunt. Prøv å finne le for vinden. (og skygge for morgensola).
T = Trygt. Ildstedet må ikke legges for nært teltet av hensyn til gnistfaren.

2. Hvem kommer høyest?
På fjellet bruker en varder av stein som veivisere eller løypemerker. Før i tiden ble vardene langs kysten bygget av stokker og kalt for veter. Når vetene brant, var det fare på ferde. Du kan bygge ditt eget lille landemerke. Det er morsomt og spennende å se hvem som klarer å stable flest steiner oppå hverandre. Hvis du vil bygge din egen varde, må du sørge for at den ikke kan være forvirrende for folk som er avhengig av å finne veien i dårlig vær.

3. Fisken vet hvor fisken er
Hvis du er på sjøen for å fiske, er det et godt tips å lete seg fram til grunnene litt ute i havet. Her finner de små fiskene næring i planter og dyr, og her kommer de store fiskene for å spise de små! Her kan du prøve å fange dem.

4. Flaskepost
Når du skriver et brev til en flaskepost, vet du ikke hvem som mottar den. Derfor er det viktig at du skriver litt om deg selv. Du kan skrive hvor gammel du er, hva du liker å gjøre, og hvordan du ser ut. Dersom du har et fint bilde, kan du jo legge med det. Husk navn og adresse.

5. Den som berre høyrer med øyrene, høyrer ingen ting! (Indiander-ordtak)
Hvis du går på tur litt bort fra biler og støy, kan du prøve å sette deg ned og lukke øynene. Kanskje du hører stillheten. Det samme sier indianerane om; - dei som berre ser med augene, ser ingen ting! Bruk alle sanser!

6. Krabbefiske
For å lage et krabbesnøre trenger du bare noen meter hyssing, og en klesklype som ikke flyter. I enden av snøret fester du klypa, og i klypa fester du et knust blåskjell. La blåskjellet ligge stille på bunnen til krabbene kommer.

7. Hvor gammelt er treet
Hvis du kommer til en stubbe fra et tre ute i skogen, kan du se at det er ringer innover i stammen. Hvis du teller hvor mange ringer det er, får du vite hvor gammelt treet var da det ble felt. Ringene heter årringer, fordi det blir en ny ring hvert år mens treet lever.

8. Blomsterbarna
En morsom sommeraktivitet er å presse blomster. Se hvor mange ulike blomster du klarer å finne i løpet av sommeren. Kanskje du klarer å finne ut hva blomstene heter. Biblioteket har mange bøker hvor du kan lære mye om blomstene dine.

9. En krans av blomster
Først lager du 25 små buketter. Deretter binder du hver enkelt bukett sammen ved å surre med en grønn blomstertråd, eller en annen tynn ståltråd. Når kransen er så stor som du vil ha den, avslutter du med å binde endene sammen litt over hverandre. Hvis du vil ha den ekstra fin, kan pynte med kongler og skjell, eller andre ting du finner i naturen.

10. Smaken av sommer
Tidlig på sommeren, er bjørka full av saft. Den saften går det an å drikke. For å samle saften, skjærer du av toppen på en tynn grein. Skjær på skrå med en skarp kniv og pass godt på fingrene. Så tar du en tom glassflaske, trer den ned på grenen og fester den der med hyssing eller tape. Vekten av flasken, vil gjøre at grenen bøyer seg og flasken blir hengende nedover. La den henge til dagen etter, og prøvesmak naturens egen leskedrikk.

Aktivitetstips til hausten
Turer i skogen og på fjellet om høsten gir et fantastisk fargeinntrykk. Høsten er den årstiden hvor det er mest mennesker på tur i fjellet. Er man heldig, kan man komme over frodige bærområder hvor det bare er å forsyne seg.

Fra 15. september er det tillatt å tenne opp bål i skog og mark. Mange mener at mat smaker aller best når man tilbereder det på bål ute i naturen. Telttur for store og små gir en nærhet til naturen som bare må oppleves, og allemannsretten sikrer at man i Norge kan telte omtrent der man ønsker. Unntaket er det som defineres som innmark.

Det er ofte mye regn på høsten, men med godt regntøy og gummistøvler kan det blir moro. Hopp i vanndammer eller bare nyt stillheten. Blir du våt, er det bare å snu og gå hjem.

1. På bakhjulet gjennom svingen
Med saks, kartong og klesklyper kan du få din egen motorsykkel. Klipp ut en lapp fra kartongen. Brett den rundt stangen nede ved bakhjulet på sykkelen, og fest den med to klesklyper så den går inn i spilene på hjulet. Gi gass.

2. Snakk sammen

Det er lettere å snakke sammen når en gjør noe. Gå en liten tur, og snakk om det du har tenkt på så lenge. Fortell det på veien. Pausen blir så lett og god når det endelig er sagt.

 

3. Maur på sydentuer?

Noen sier at maurene alltid bygger tuer på sydsiden av et tre.Tror du det stemmer, eller er det bare lureri? Hvis du tar med deg et kompass ut, kan du kontrollere.

 

4. Steinkasting på vatnet/sjøen

De fleste kaller det å kaste fiskesprett. Noen kaller det å kaste smutt. Verdensrekorden på antall fiskesprett er 38! Se hvor mange sprett du klarer.

 

5. Blås i det

Kleshengere har ofte et rør til buksene. Et sånt rør er perfekt til blåserør. Ellers trenger du bare rognebær eller erter. Ta med en blikkboks ut som blink. Først til 10 treff! Vær forsiktig.

 

6. Din egen saueflokk

Har du tenkt på hvor mye en kongle likner på en sau? Hvis du stikker fire like lange pinner i konglen, har sauen fått bein. Og hvis du vil ha en bonde, kan du sette et bær på en pinne, og feste litt hengelav fra en furu. Gården og gjerdene rundt lager du enkelt med flate steiner og pinner.

 

7. Gress som kan plystre

Et sted i nærheten av der du bor vokser det sikkert strå. Hvis du finner et strå som har lange flate blader, har du funnet en fløyte! Plasser det flate bladet mellom tomlene dine og blås. Det kan være litt vanskelig å få til, men når du først klarer det høres det lang vei.

 

8. Kjekken i gytebekken

Hver høst fra september til november, går store og små ørreter opp i bekker og elver for å gyte. Det er ikke lov å fange fisken når den skal lage barn, men det er lov å se på den! Ta med deg lommelykten ut i mørket og se den levende fisken på nært hold.


Aktivitetstips til vinteren
En skitur for store og små i bymarka eller på fjellet gir mange flotte opplevelser. Pausene er like viktige som det å gå på ski, så husk å ha med deg noe godt i sekken som for eksempel varm kakao, Kvikk Lunch og noen appelsiner. Snøleker som er populære for barna er blant annet hoppbakke som små og store får forsøke seg i, en flaskebane, snølykt, snømann eller engler i snøen.

Mange har med hunden på skitur, og da er det viktig å huske på å ha med ekstra vann, da den ikke får nok vann av å spise snø. Det kan også være en fordel med sokker til hunden, slik at den ikke får snøklumper mellom klørne som ligger og gnager. Ved skare kan hunden også kutte seg, noe slike sokker kan forhindre.

Husk Fjellvettreglene når du er på skitur. God tur!

1. Flaskebane Rally
Hvis du finner en tom flaske, er det veldig morsomt å lage flaskebakke i snøen. Du kan lage en kjempelang bakke. Med riktige doseringer i svingene, får du utrolig stor fart på flaska. Legg inn et par hopp også!

2. Gå på vannet
Finn hver deres isklump som sklir godt på isen. Lag en strek som en må stå bak når en kaster. Kast ut den første isklumpen. Så gjelder det å komme nærmest denne med de andre klumpene. Det er lov å klinke bort hverandre! Sørg for å være helt sikker på at isen er trygg.

3. Lys i mørke
Snølykter lager du av snøballer og stearinlys. Tenk hvor koselig det blir å komme på besøk til deg hvis det brenner snølykter utenfor der du bor.

4. Lommelykt-tur
Det blir tidlig mørkt om vinteren. Når det har blitt mørkt, kommer alle verdens spøkelser fram. Det skal du være glad for! Da kan du nemlig ta med deg en venn og en lommelykt for å hilse på dem. -Hvis du våger.

5. Snømann og snødame
Har du noen gang tenkt på at Snømannen Kalle kanskje fortjener en kjæreste? Neste gang du leker i snøen, kan du lage en snødame i stedet for en snømann!

6. Underbukse i plast
Nesten alle har en vanlig plastpose eller plastsekk hjemme. Med den kan du lage et superraskt akebrett. Du trenger bare å klippe hull i sekken så det blir plass til bena dine. Så trekker du sekken på deg som en underbukse. Nå er det bare å finne en bakke med snø i! Pass på at det ikke er stubber og steiner under snøen. God tur!

7. Den kalde krigen
Tillat deg en snøballkrig! Hvis du vil gjøre det ekstra spennende kan du bygge en hel borg, eller skjulesteder hvor man kan søke dekning. En kan ha et flagg på hver side av et begrenset område. Det laget som klarer å erobre flagget, har vunnet krigen.Hvis en blir truffet, er en død og må vente til neste runde.

8. Ut på tur, aldri sur
Noen synes det er kjedelig å gå på ski. Som regel er det fordi de ikke har smurt skiene på forhånd. Det er veldig tungt, veldig vanskelig og ikke noe gøy å gå på ski uten smøring. Husk smøringen, og få en positiv overraskelse!

9. Litt snadder med på tur
Et veldig enkelt, men godt tips for å gjøre søndagsturen enda hyggeligere, er å smøre matpakke. Ta en koselig pause med ekstra god mat og varm sjokolade.

10. Bjørka som kompass
Noen sier at bjørkeneveren alltid krøller seg mot syd. Hvis du tar med deg et kompass neste gang du er i skogen, kan du kontrollere om det stemmer.

11. Fuglekasser
Spør en voksen om dere ikke kan lage fuglekasser! Det er lurt å gjøre på vinteren, før fuglene kommer for å hekke om våren. Når det har kommet fugler i kassa, kan du sjekke hva slags fugl det er i en fuglebok.

12. Snøhulegraving
Når snøen har lagt seg, kan du prøve å grave en snøhule! Hvis det er vanskelig å finne dyp nok snø der du bor, kan du bruke baksiden av en brøytekant. Grav en liten hule som er stor nok til å krype inn i. Gjør det sammen med noen, det er både morsommere og tryggere.

13. Stjerner i øynene
Hvis du klarer å finne Karlsvogna på stjernehimmelen, klarer du sikkert å finne Nordstjerna. Når du går mot den, går du alltid mot nord. Du finner den i forlengelsen av linjen mellom de to bakerste stjernene i Karlsvogna.

Kilde: stormberg.no (redigert av zporty)

Me i Zporty vil gjerne ha tips frå deg. Send det til frank@zporty.no
Og i Zporty-butikken finn du det utstyret du treng for å få alle turar så vellykka som mulig. God tur!utskrift Klikk her for en utskriftsvennlig utgave av denne siden

telefon 92 23 83 51- e-post frank@zporty.no
Webdesign av A1 Grafisk Ide - Povered by i-tools