hovedside
om zporty
Aktiv og positiv fritid
Fiske
Ski
Sykkel
Trening
Ut på tur
Allemannsretten
Aktivitetstips
Barns turtips
Fjellvettreglane
Kart og kompass
Mattips
Turområder
Turtips lokalt
Turtips (praktiske)
Utstyrstips
Zporty-festivalen
Zporty-fotballskule
Zporty-snøfestival
Zporty opplevingar
Ski- og snøforhold

Kompass og GPS er svært nyttige hjelpemidler, men uten grunnleggende kartkunnskaper er de til liten nytte!

GPS

Alle GPS-er viser posisjonen der du er som en rutetilvisning, en plassering i et tenkt rutenett som dekker hele jorda. For å kunne bruke den, må du må kunne tolke tilvisningen og ha et kart som du kan lese inn posisjonen på. GPS-ene viser også høyden over havet der du er. Disse opplysningene kan du lagre i maskinen som steder og gi navn. Du kan også lese av posisjoner på et kart og overføre dem til GPS-en. Den kan gi deg retningen mellom stedene i form av kompasskurs, sammen med avstanden i luftlinje.
Mens du beveger deg kan GPS-en også vise retningen du skal gå med en pil. Denne visningen er imidlertid ikke så nøyaktig, og GPS-en bruker mye strøm om den står på hele tiden. Derfor er det langt bedre å bruke kompass for å holde retningen underveis.

Husk på at elektronisk utstyr er ømfintlig og avhengig av batterier. En GPS erstatter verken kart eller kompass!

HVORDAN TA UT EN KOMPASSRETNING
1. Finn ut hvor du er på kartet (A) og hvor du skal (B)

2. Legg kanten av kompasset slik at den går i rett linje fra der du er til dit du skal. Marsjretningspila må peke den veien du skal. Ikke bry deg om kompassnåla ennå.

3. Vri kompasshuset slik at nordpilen i bunnen av dette peker nordover og oppover på kartet, og nordlinjene i kompasshuset blir parallelle med kartets nordlinjer.

4. Ta kompasset vekk fra kartet. Hold det vannrett i hånden med bakkanten mot magen. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla blir liggende inne i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N (nord-merket) i kompasshuset. Marsjretningspila peker nå den retningen du skal gå.

5. Sikt med marsjretningspila mot et tre, et høydedrag eller et annet fast punkt i terrenget. Gå deretter til dette punktet før du sikter videre. Da slipper du å gå med nesen i kompasset hele tiden.
NB! Kompasset bør ha størst mulig linjal og stort kompasshus med lettleste markeringer.

(kilde: intersport.no)

Me i Zporty-butikken ynskjer absolutt at ingen skal koma ut av kurs. Verken på tur i fjellet eller når det skal kjøpast utstyr. I butikken skal me vera ditt kompass!utskrift Klikk her for en utskriftsvennlig utgave av denne siden

telefon 92 23 83 51- e-post frank@zporty.no
Webdesign av A1 Grafisk Ide - Povered by i-tools